
Bolile profesionale: Care sunt cele mai întâlnite și cum să le previi?
Starea ta de sănătate nu este influențată doar de alimentație sau de activitatea fizică pe care o desfășori, ci și de locul de muncă. Acesta poate fi sursa unor factori de risc, ce măresc șansele de îmbolnăvire și duc la instalarea unor boli profesionale.
Îți prezentăm în rândurile ce urmează, care sunt cele mai frecvente boli profesionale, ce factori de risc le declanșează, dar și cum să le previi, pentru a-ți proteja sănătatea.
Cele mai întâlnite boli profesionale
Angajații sunt expuși la numeroși factori de risc la locul de muncă, în funcție de domeniul de activitate. Printre cele mai întâlnite afecțiuni profesionale se află următoarele:
- Astmul bronșic
Manifestat prin tuse și dificultăți de respirație, astmul bronșic poate fi declanșat de mucegai, acarieni, polen și alergenii proveniți de la animalele de companie. Pentru a preveni crizele de astm sau exacerbarea lor, este necesară o curățenie generală amănunțită la birou și acasă, efectuată cu regularitate.
Asigură-te că echipa ta de curățenie dispune de echipamentele și produsele necesare, pentru a elimina în profunzime acarienii și alergenii din spațiul de lucru, astfel încât să reduci riscul de apariție a episoadelor de astm bronșic.
- Dermatita de contact
Dermatita de contact apare în urma contactului direct dintre piele și un agent agresor chimic, fizic sau biologic. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli profesionale, fiind întâlnită mai des la personalul medical, angajații din construcții sau cei care activează în saloanele de înfrumusețare.
Evitarea contactului cu substanțele declanșatoare este prima măsură, ce vine în sprijinul pacienților cu dermatită de contact.
- Hernia de disc
Această boală profesională este întâlnită la persoanele care adoptă o poziție anormală a corpului sau ridică greutăți mari, pe o perioadă mai îndelungată.
Pacienții cu hernie de disc prezintă durere și amorțeală pe o parte a corpului, ce iradiază către brațe sau picioare, slăbiciune musculară și amorțeli. Tratamentul medicamentos contribuie la ameliorarea durerii și redarea confortului pacienților.
- Afecțiuni mintale
Stresul la locul de muncă este un factor de risc pentru instalarea unor afecțiuni mintale, anxietate și depresie. Spre exemplu, persoanele cu tulburări de anxietate manifestă tensiune musculară, tahicardie, transpirație și senzație de panică.
Pentru reducerea stresului și crearea unui mediu de lucru armonios, există măsuri pe care angajatorii le pot adopta, precum menținerea unui volum rezonabil de lucru, crearea unui program de lucru flexibil sau suport pentru prevenirea epuizării profesionale.
- Bronhopneumopatia cronică obstructivă
Bronhopneumopatia cronică obstructivă este caracterizată de îngustarea căilor respiratorii, ce poate fi cauzată de expunerea la substanțe chimice, praf industrial sau fumat.
Pentru tratarea ei, se recomandă administrarea unor medicamente bronhodilatatoare și antibiotice, atunci când cauza declanșatoare este o infecție bacteriană.
- Afecțiuni infecțioase
Afecțiunile infecțioase întâlnite la locul de muncă pot fi de natură parazitară, fungică, virală sau bacteriană. Acestea sunt frecvente în rândul cadrelor medicale, dar și la cei care activează în medii de lucru cu o igienă deficitară. Adoptarea măsurilor de protecție, de la purtarea măștilor și a mănușilor, la o rutină riguroasă de igienizare, joacă un rol important în reducerea riscului de îmbolnăvire.
- Probleme de auz
Unele locuri de muncă, care se desfășoară în medii zgomotoase, pot duce la diminuarea sau chiar la pierderea auzului. Riscul de surditate crește odată cu înaintarea în vârstă, iar printre opțiunile de tratament disponibile, se numără aparatele auditive.
De aceea, prevenirea lor este importantă, prin purtarea unui echipament adecvat, ce protejarea sănătatea angajaților.
Factori de risc ce declanșează bolile profesionale
Cel mai des, bolile profesionale se datorează accidentărilor sau a expunerii prin inhalare, la compuși care sunt dăunători organismului. De asemenea, contactul cutanat direct cu diferiți compuși nocivi crește riscul de îmbolnăvire. De aceea, fiecare angajator are obligația de a asigura un mediu de lucru sigur, implementând măsuri eficiente de curățenie după renovare sau de întreținere.
Persoanele care ridică obiecte grele sau adoptă o poziție necorespunzătoare a corpului, dar și cele care lucrează în medii zgomotoase sau la temperaturi extreme, prezintă și ele risc de îmbolnăvire.
Lucrezi într-un mediu ostil, care te afectează emoțional? Din nefericire, și acesta îți poate crea o problemă de sănătate. Oricare ar fi cauza ce a dus la apariția lor, bolile profesionale nu pot fi neglijate, ignorarea simptomelor putând duce la complicații.
De aceea, este recomandat să mergi cu regularitate la medic, pentru controale periodice, dar și să efectuezi investigații medicale, atunci când prezinți simptome îngrijorătoare.
Cum să recunoști bolile profesionale?
Fiecare afecțiune profesională se manifestă printr-o simptomatologie diferită. În cazul dermatitei de contact, pacienții resimt eritem cu sau fără prurit. Cei cu afecțiuni respiratorii pot manifesta tuse și dificultăți de respirație.
Dacă ai hernie de disc, îți vei da seama după durerile de spate, în timp o boală infecțioasă este ușor de recunoscut, prin febră, durere și inflamație.
Starea de anxietate, tristețe sau expunerea la stres prelungit, indică o problemă de sănătate mintală.
Prevederile legale referitoare la prevenirea bolilor profesionale
Pentru a preveni bolile profesionale, există măsuri profilactice, pe care angajatorii au obligația de a le adopta, menționate în Legea 346 / 2002. Acestea au rolul de a preveni accidentele de la locul de muncă și bolile profesionale.
Astfel, angajatorii au obligația de a elimina orice risc de accidentare și de a furniza angajaților echipamente de protecție și condiții sigure de lucru. De asemenea, controlul de medicina muncii se efectuează cu regularitate, pentru a evalua starea de sănătate a tuturor angajaților.
Obligațiile angajatorilor
Angajatorii au obligația de a informa angajații despre riscurile profesionale existente și de a furniza echipamentele de protecție necesare, pentru a minimiza riscurile. De asemenea, ei sunt responsabili de asigurarea examenelor medicale necesare, ce evaluează starea de sănătate a angajaților.
Obligațiile angajaților
Pe de altă parte, angajații au obligația de a se prezenta la examenele medicale furnizate de angajator și de a respecta măsurile de siguranță pe care acesta le impune, pentru a preveni accidentele și bolile profesionale.
Rolul curățeniei la locul de muncă în prevenirea bolilor profesionale
În calitate de firmă curățenie birouri, înțelegem cât este de important să asiguri angajaților un mediu de lucru curat. Dat fiind faptul că angajații utilizează multe obiecte în comun, există un risc ridicat de transmitere a germenilor, a virusurilor și a bacteriilor.
Igienizarea zilnică a toaletelor, a telefoanelor, a mânerelor ușilor, a electrocasnicelor din bucătărie și a butoanelor din lift, reduce riscul de răspândire a virozelor respiratorii, ce au o incidență mai ridicată în sezonul rece.
Dincolo de efectele pe care întreținerea mediului de lucru le care asupra sănătății organismului, aceasta este o modalitate economică, prin care prelungești durata de viață a mobilierului și a accesoriilor utilizate în birou. Întreținerea periodică a acestora le menține în stare bună o perioadă îndelungată, eliminând necesitatea de reamenajare a spațiului de lucru.
Iar dacă îți dorești angajați fericiți și mult mai productivi, atunci tot asigurarea unui mediu de lucru curat și ordonat trebuie să fie o prioritate. Așa cum mediul în care locuiești îți îmbunătățește starea de spirit, și cel în care lucrezi asigură o atmosferă plăcută și o productivitate ridicată.
Nu în ultimul rând, dacă respecți normele privitoare la prevenirea bolilor profesionale, menții o bună reputație în fața angajaților și a clienților. Un spațiu de lucru lucrat inspiră încredere în rândul tuturor celor care interacționează cu brandul tău.
Potrivit prevederilor Legii nr. 346 din 2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, statul garantează asigurarea salariaților în caz de pierdere a capacității de muncă, asociată cu accidentele sau cu bolilor profesionale.
Prin respectarea măsurilor profilactice, evaluarea corectă a riscurilor și colaborarea dintre angajatori și specialiștii în sănătate și securitatea în muncă, bolile profesionale pot fi prevenite.
Lasă un răspuns